• Dotácie na stravu - čestné vyhlásenia o neuplatnení si daňového bonusu - nové

          • Vážení rodičia!  V nadväznosti na Usmernenie k poskytovaniu dotácií pre deti od 01.01.2023 zo dňa 08.12.2022 si Vás dovoľujeme informovať, že zákon č. 496/2022 Z. z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „novela zákona o dani z príjmov“) bol zverejnený v zbierke zákonov SR: 496/2022 Z.z. - Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa záko... - SLOV-LEX 

            V súlade s Usmernením k poskytovaniu dotácií pre deti od 01.01.2023 zo dňa 08.12.2022, novela zákona o dani z príjmov s účinnosťou od 01.01.2023, mení poskytovanie dotácií na stravu v prípade detí, ktorým je dotácia na stravu poskytovaná z titulu neuplatnenia si daňového bonusu na dieťa. Vzhľadom na predmetnú novelu zákona o dani z príjmov, oprávnenosť dieťaťa na poskytnutie dotácie na stravu jeho zákonný zástupca preukazuje zriaďovateľovi školy novým čestným vyhlásením, v ktorom vyhlasuje, že na toto dieťa nebude uplatnený nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 18 rokov veku. Čestné prehlásenie nájdete v prílohe, v prípade záujmu zákonný zástupca ho vyplnené doručí zriaďovateľovi, ktorým je Obec Želovce.

            Informácie o zmenách v poskytovaní dotácií na stravu od 01.01.2023 sú zverejnené aj na webovom sídle ústredia: Dotácie pre deti > ÚPSVaR (gov.sk) Poskytovanie dotácií na stravu od 01.01.2023 > ÚPSVaR (gov.sk).

            Foto zdroj: https://www.mackoviahracky.sk/blog/zdrave-recepty-deti/

          • "Póla radí deťom“ – a "Výchova proti šikanovaniu"

          • Dňa 21.12.2022 mali žiaci 1. – 4. ročníka prednášku spojenú s besedou z ORPZ V.Krtíš,  na tému „Póla radí deťom“ – dopravná výchova a výchova proti šikanovaniu. Pani policajtkou JUDr. M. Krnáčovou boli oboznámení so základnými pravidlami dopravnej výchovy o ktorých diskutovali, ako aj o výchove proti šikanovaniu. Ďakujeme za prednášku:)

            Foto zdroj: archív

          • Postúpili sme na majstrovstvá Slovenska v streľbe

          • Náš žiak Matúš Berky sa zúčastnil Krajskej streleckej ligy Banskobystrického kraja 2022, ktoré sa konali vo Zvolenskej Slatine,  Kriváni a v Brezne. Matúš získal v kategórii st. žiakov ZŠ streľba zo zalamovacej vzduchovej pištole  1.miesto. V kategórii st. žiakov ZŠ streľba zo zalamovacej  vzduchovej pušky dosiahol  3.miesto. Náš žiak sa zároveň zúčastnil aj Majstrovstiev  okresu Veľký Krtíš  žiakov ZŠ v streľbe zo zalamovacej vzduchovej pušky, ktoré sa konali v Balogu nad Ipľom a umiestnil sa na krásnom 1.mieste, čím si vybojoval postup  na majstrovstvá  Slovenska. Gratulujeme!!!

            Foto zdroj: archív

          • Dôležitý oznam – pre rodičov detí z MŠ!!!

          • Milí rodičia ! Vedenie ZŠ s MŠ Želovce, po odporučení RÚVZ vo V. Krtíši a po konzultácii so zriaďovateľom obce Želovce, oznamuje všetkým rodičom detí v materskej škole, že prevádzka MŠ bude prerušená od 12.12.(pondelok) – 16.12.2022(piatok), z dôvodu vysokej chorobnosti detí. Riadna prevádzka materskej školy začína 19.12.2022 (pondelok).

          • "Deň zručností"

          • Dňa 7.12.2022 zorganizovala Spojená škola Modrý Kameň už 4. ročník súťaže pod názvom „Deň zručností“. Tento deň bol venovaný žiakom 8. a 9. ročníka základných škôl z okresu Veľký Krtíš. Našu školu reprezentovali traja žiaci z 9. ročníka vo všetkých troch kategóriách : Drevo v živote človeka - Michal Tóth , Dekoratívna mozaika - Kevin Talpaš, Tvoríme pre radosť - Dominika Csábiová. Cieľom súťaže bolo preveriť zručnosti žiakov, podporiť a rozvíjať u žiakov tvorivosť a kreativitu, vzbudiť záujem o techniku a technické odbory.
            Krásne 2. miesto vybojovala Dominika Csábiová. Za vynikajúci výkon ďakujeme a srdečne gratulujeme:)

            Foto zdroj: archív

          • "Dni povolaní" na našej škole

          • Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapojila do projektu "Dni povolaní" organizovaných CPPPaP vo V. Krtíši a Regionálnym centrom BBSK vo V.Krtíši. Aktivity sa uskutočnili od 5.12.-9.12.2022. Žiaci spoznávali svet povolaní a stredných škôl. Aktivity boli zamerané na: 4.ročník - Superschopnosti, 5.ročník - Spoznávame povolania, 6.ročník - Moje silné Ja, 7.ročník - Povolania v našej triede, 9.ročník - Vyberáme strednú školu. Naši žiaci navštívili SOŠ v Želovciach a zúčastnili sa zážitkového učenia na SOŠ vo V.Krtíši. Vyhodnotili sa testy profesijnej orientácie našich deviatakov. Aktivity mali pozitívny ohlas zo strany žiakov aj rodičov. Ďakujeme za možnosť realizácie Mgr.Monike Bečkeiovej a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu:)

            Foto zdroj: archív

          • Aký bol Mikuláš na našej škole

          • Dňa 6. 12. v našej krajine slávime sviatok sv. Mikuláša, ktorý je príjemnou predzvesťou vianočných sviatkov. O Mikulášovi sa traduje, že má štedré srdce a odjakživa chodí s dobrou náladou a plným košom prekvapení.  Našu školu navštevujú samé dobré deti, čo si všimol aj Mikuláš. Na jeho príchod sa tešili všetci žiačikovia od prvého až po deviaty ročník. Mikulášovi zarecitovali básničky a zaspievali  pesničky.
                S nápadom potešiť svojich spolužiakov prišla skupinka deviatakov. A tak sa vybrali do jednotlivých tried s dobrou náladou a vôľou rozdávať radosť a lásku a samozrejme i balíček sladkých maškŕt.
                Touto cestou sa im chceme veľmi pekne poďakovať za ochotu, nápaditosť a chuť urobiť iným radosť.    Ďakujeme Združeniu rodičov pri ZŠ v Želovciach za mikulášske balíčky pre žiakov školy :)

            Foto zdroj: archív

          • Aktualizačné vzdelávanie učiteľov

          • Dňa 21.11.2022 sa uskutočnilo v ZŠ Želovce aktualizačné vzdelávania s názvom „Kreatívny pedagóg“ a „Aj v učiteľovi je líder“, na ktorom sa zúčastnili všetci pedagogickí zamestnanci ZŠ s MŠ Želovce.  Ich hlavným cieľom bolo rozšíriť, prehĺbiť a inovovať profesijné kompetencie na výkon pracovnej činnosti pedagogického zamestnanca. Školenie prebiehalo pod mentoringom  PaeDdr.L.Holíkovej,  vo veľmi príjemnej a produktívnej pracovnej atmosfére. Vzdelávanie poskytlo možnosť rozvoja reflexie a sebareflexie v kontakte s druhými, získať kompetencie lídra, naučiť sa pracovať s víziou školy.  Medzi ďalšie kvality programu patrilo získanie nových náhľadov a skúseností pri zvládaní rôznych situácií pri riešení problémov, prítomných naučilo pracovať a rozvíjať kreativitu a motiváciu na pracovisku, efektívne viesť žiakov i samých seba, zaujať druhých, spolupracovať, rozvíjať chuť učiť sa a tiež s radosťou učiť a taktiež zlepšiť komunikačné schopnosti.
            Zvýšením osobnej motivácie, energie a životnej rovnováhy zamestnancov sa vytvára i výnimočná školská kultúra.

            Foto zdroj: archív

          • Oznam

          • Dňa 21.11.2022 (pondelok) budú mať žiaci a deti ZŠ aj MŠ riaditeľské voľno z dôvodu ďalšieho vzdelávania pedagogických zamestnancov. Riadne vyučovanie a prevádzka MŠ pokračuje 22.11.2022 (utorok). Ďakujeme:)

          • Členovia JDS si uctili pamiatku padlých vo vojnách pri mohyle

          • Pred 104 rokmi, 11. novembra o 11. hodine a 11. minúte vstúpila do platnosti dohoda o prímerí medzi Nemeckom a spojeneckými mocnosťami. Ukončenie 1. svetovej vojny si v deň výročia tejto historickej udalosti pripomenuli predstavitelia obce Želovce v spolupráci s Jednotou dôchodcov Slovenska a taktiež občianskou verejnosťou. Po príhovore Anny Kiškováčovej a starostu obce Štefana Rimaja nasledoval krátky program žiakov ZŠ Želovce v podobe básní a piesní s protivojnovou tematikou pod vedením Mgr. M. Pavlovkinovej, Mgr. J. Geregaia a Mgr. A. Bartošovej. Spomienková slávnosť bola ukončená položením vencov k pamätníku obetí prvej  i druhej svetovej vojny.

          • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL) je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov základných a stredných škôl a je každoročne vyhlasovaná a organizovaná Iuventou ako postupová súťaž. Jej cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných a stredných škôl v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť, zvyšovať záujem o slovenský jazyk a literatúru.
                 V školskom roku 2022/2023 Základnú školu s materskou školou Želovce reprezentovala na okresnom kole 15. ročníka OSJL v CVČ Veľký Krtíš naša žiačka IX. ročníka – Lýdia Bányayová, ktorá v školskom kole získala najlepšie výsledky a bola úspešnou riešiteľkou. Svoje vedomosti prezentovala a dokazovala vo vedomostnom teste, v rámci ústnej časti v transformácii umeleckého textu a rečnícke schopnosti v 3. časti – tvorbe a prednese prívetu na tematiku „Október – mesiac úcty k starším“.  Mgr.Márii Pavlovkinovej ďakujeme za vzornú prípravu žiačky. Lydke gratulujeme a ďakujeme zo svedomitú prípravu.

          • Dôležitý oznam pre rodičov!!!

          • Vážení rodičia!  Žiadame Vás, ktorí ste ešte neuhradili príspevok do fondu ZRŠ, aby ste úhradu vykonali najneskôr do 10.11.2022, pretože už bude potrebné objednať mikulášske balíčky. V zmysle rozhodnutia väčšiny rodičov, žiak, ktorý nemá uhradený príspevok do ZRŠ, tak nemá nárok na výhody zabezpečované z fondu ZRŠ!!! Príspevok je možné uhradiť do fondu ZRŠ aj dvomi splátkami, teda časť (7 Eur) v 1. polroku a druhú časť (6 Eur) v 2. polroku.

          • 21.10.2022 "Jablkový deň" - vyhodnotenie

          • 21. október bol vyhlásený za Svetový deň jablka. Jabĺčka si takýto deň určite zaslúžia, pretože patria medzi najzdravšie druhy ovocia. Tento deň sme si pripomenuli aj my, v základnej škole, kde sa uskutočnilo tematické vyučovanie na tému Deň jablka. Celý deň bol zameraný na tému jablka, či už v pracovných listoch alebo v prezentáciách a kvízoch. Deti sa podľa veku primerane oboznámili s prospešnosťou jablka pre ľudské zdravie, s možnosťami jeho spracovania a konzumácie. Naši žiaci jedli jabĺčka v surovom stave, pochutnávali si na výborných jablkových koláčikoch, ktoré rozvoniavali po celej našej škole. Sprievodnou akciou boli aj tvorivé dielne.  Atmosféra v tento deň bola veľmi pozitívna a tvorivá. Veríme, že sa nám podarilo upriamiť pozornosť každého žiaka na toto mimoriadne zdravé ovocie. Snáď odteraz po ňom denne siahne každý náš žiak a naplní tak to naše slovenské "Každý deň jedno jablko". Prečo? Lebo každé jabĺčko má výbornú chuť, vôňu a je plné vitamínov, minerálov a vlákniny. V mene školy za upečenie  koláčikov zo srdca ĎAKUJEME :) Viď fotogalériu.

          • 21.10.2022 "Jablkový deň"

          • Vážení rodičia, milí žiaci! Dňa 21.10.2022 v rámci Svetového dňa jablka bude prebiehať na škole zážitkové učenie, cieľom ktorého bude poznať liečivé účinky jablka pre zdravie človeka, spojené s ochutnávkou jablkových maškŕt. V rámci neho žiaci budú mať prednášky, riešiť tvorivé úlohy a hry. Viď projekty v prílohe.

          • "Kyberšikana" a "Protidrogová výchova"

          • Dňa 14.10.2022 mali žiaci 5. – 9. ročníka prednášku spojenú s besedou z ORPZ na tému Kyberšikana a Protidrogová výchova. Pani policajtkou JUDr. M. Krnáčovou boli oboznámení s hrozbami využívania sociálnych sietí a zároveň upozornila na ochranu osobných údajov na sociálnych sieťach. Pani policajtka starších žiakov niekoľkokrát upozornila na trestnoprávnu zodpovednosť od 14 rokov. Žiaci boli poučení o škodlivosti drog, ich užívania a následkoch. Ďakujeme za prednášku:)

          • "Otvárame Výstavu z darov Zeme"

          • Na známosť sa všetkým dáva, že Výstava „z darov Zeme“ sa otvára

            Kde ? -  Hlavná chodba ZŠ , areál ZŠ. Kedy ? Od 11.10. 2022 – 31.10. 2022. Prineste do školy plody, ktorými sa chcete pochváliť :) Pridružené súťaže : Najoriginálnejšia vyrezávaná tekvica. Najkrajší strašiak. Najkrajšia jesenná dekorácia. Plagát viď v prílohe pod obrázkom.

          • "Získali sme medzinárodný certifikát Zelená škola "

          • ZŠ s MŠ Želovce získala medzinárodný certifikát "Zelená škola", za úspešnú realizáciu medzinárodnej metodiky 7 krokov a environmentálnej výchovy prepojenej s praktickými aktivitami školskej komunity. Certifikát bol udelený v prioritnej téme "Voda".​​ Poďakovanie patrí realizačnému tímu pod vedením Mgr.Ľubice Nagyovej.

            Foto zdroj: archív

          • Oznam

          • Milí rodičia! Dňa 12.10.2022 bude skrátené vyučovanie z dôvodu prerušenia dodávky elektrickej energie pre Obecný úrad Želovce a nebude možné zabezpečenie stravy pre ZŠ. Žiaci 1.stupňa budú mať 4 vyučovacie hodiny a žiaci 2. stupňa 5 vyučovacích hodín. Po ukončení výchovno-vzdelávacieho procesu je potrebné zo strany rodičov zabezpečiť odvoz svojich detí domov. ŠKD bude v prevádzke do 14.00 hod.

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje